O TEKMOVANJU

Kaj je dijaško tekmovanje Generacija €uro?

Kaj je dijaško tekmovanje Generacija €uro?

Te zanima, kako deluje gospodarstvo? Želiš izvedeti, kako osvojiti nagrado, ki ti lahko pomaga izstopati v množici vrstnikov ob prijavi na univerzo ali za pripravništvo?

Naloga udeležencev in udeleženk tega tekmovanja je, da predlagajo, kakšen sklep o denarni politiki naj sprejme Svet Evropske centralne banke (ECB) glede na razmere v gospodarstvu euroobmočja in raven inflacije. Denarna politika je proces, s katerim centralne banke nadzorujejo ponudbo denarja v gospodarstvu. Za zagotavljanje stabilnosti uporablja različne instrumente, na primer obrestne mere in nakupe finančnega premoženja.

Kdo lahko sodeluje?

V tekmovanju lahko sodelujejo ekipe dijakov in dijakinj iz šol v sodelujočih državah euroobmočja ter iz nekaterih mednarodnih in evropskih šol v euroobmočju. Nacionalne centralne banke sodelujočih držav izvajajo tekmovanje v svoji državi. Dijaki in dijakinje, ki sodelujejo v tekmovanju, morajo biti v času registracije stari od 16 do 19 let in morajo biti v zadnjih letnikih srednje šole. Sodelujejo lahko, ne glede na usmeritev šole ali izbrani program. Ekipo lahko sestavlja največ pet dijakov in dijakinj ter en učitelj oz. učiteljica. Vsi člani in članice ekipe morajo biti iz iste šole, vendar lahko sodeluje več ekip iz ene šole.

Kakšne so nagrade?

Zmagovalne ekipe bodo povabljene na podelitveno slovesnost s predsednico ECB in guvernerji centralnih bank na sedežu ECB v Frankfurtu na Majni, 19. in 20. maja 2020. Plačali vam bomo letalski prevoz in nastanitev, vsako ekipo pa bo spremljal en učitelj oz. učiteljica. Dvodnevni program bo obsegal razprave s strokovnjaki ECB, predstavitve in ogled znamenitosti. Sodelovanje bo dragocena izkušnja, tudi če ne boste zmagali. Vsi finalisti bodo prejeli priznanje.

Kdaj bo potekalo tekmovanje v šolskem letu 2019/20?

Prvi krog – spletni kviz – bo potekal od 1. oktobra 2019 do 28. novembra 2019. Najboljše ekipe bodo povabljene na naslednjo stopnjo tekmovanja.

Drugi krog – referat – bo potekal od 29. novembra 2019 do 31. januarja 2020. Nato bo 25. marca 2020 potekala predstavitev, ki ji bo sledil zagovor z vprašanji in odgovori.

Vendar se datumi lahko spremenijo.

Kako lahko sodelujem v tekmovanju?

Povsem preprosto: najprej moraš sestaviti ekipo (ne pozabi – največ pet dijakov in dijakinj ter en učitelj oz. učiteljica) in se registrirati tukaj. Registrirate se lahko od 1. oktobra 2019.

Ko se registrirate, lahko začnete. Najprej preizkusite svoje znanje s poskusno različico spletnega kviza, ko boste pripravljeni, pa rešite pravi spletni kviz. Ne pozabite, da kviz za vajo lahko rešite, kolikorkrat hočete, pravi kviz pa lahko rešite samo enkrat.

Ekipe z najboljšimi rezultati na kvizu se bodo uvrstile v naslednji krog. Predložiti bodo morale referat. Bodite ustvarjalni. Vaša ekipa lahko svoje poglede razloži z najrazličnejšimi tehnikami, vključno z video posnetki, dramskimi vložki, slikami ali risbami, risankami in animacijami. Odločitev je vaša.

Ekipe z najboljšimi referati bodo nato povabljene k sodelovanju v zadnjem krogu – predstavitev pred strokovno žirijo iz Banke Slovenije. Sledil ji bo zagovor z vprašanji in odgovori.

Kako je izbrana zmagovalna ekipa?

Vsaka sodelujoča nacionalna centralna banka bo izbrala eno zmagovalno ekipo. Vse zmagovalne ekipe bodo povabljene na podelitev nagrad v ECB v Frankfurt na Majni v Nemčiji.

Kje lahko izvem več o denarni politiki?

Za pomoč pri referatu in predstavitvi lahko prosite svojega učitelja oz. učiteljico.

Veliko koristnih informacij je tudi naspletnem mestu ECB in na spletnem mestu Banke Slovenije.

Na koga se lahko obrnemo za dodatne informacije?

Vsaka sodelujoča država ima svojo kontaktno osebo za tekmovanje. Podrobnosti so na voljo na strani za Slovenijo na spletnem mestu tekmovanja. Za Slovenijo je kontaktna oseba: 

POSKUSI

KVIZ ZA VAJO

POSKUSI

KVIZ ZA VAJO

POSKUSI

KVIZ ZA VAJO

GRADIVA